Hårdhetsmätare
Mät hårdhet på ett smidigt och enkelt sätt med en hårdhetsmätare - vi har både digital hårdhetsmätare och analog hårdhetsmätare för att kunna möta alla behov och verksamheter. Hårdhetsmätare går också under namnet durometer och det är alltså exakt samma produkt. Hos oss erbjuds hårdhetsmätare för plast enligt Shore vilka kan mäta hårdheten på exempelvis gummi, silikon, läder och plexiglas. Våra hårdhetsmätare levereras av betrodda varumärken så som Sauter.
När behövs en hårdhetsmätare?
Du kan behöva testa hårdhet inom ett flertal verksamheter exempelvis inom produktion. Den vanligaste användningen är för att mäta penetrationsdjup (shore). En hårdhetsmätning talar om hur stor kraft som behövs för att deformera plasten eller gummit. Shore-metoden för att mäta hårdhet uppfanns 1915 och är den äldsta metoden för hårdhetsmätning. Det innebär att en stympad kon trycks in i materialet med hjälp av en fjäder och sedan läses resultatet av inom några sekunder.
I alla verksamheter där ni tillverkar olika typer av plastmaterial eller produkter som är tillverkade av plast är en hårdhetsmätare ett måste. Det är en viktig del av materialprovning och du kan testa hårdhet antingen plastiskt eller elastiskt. En plastisk mätning innebär att provningen deformerar provet genom att lämna ett bestående märke i den. Den elastiska mätningen innebär att provet får tillbaka sin ursprungliga form när provet är genomfört.
Hårdhetsgradering och mätområden
Det finns olika skalor i Shore-metoden och de används för att mäta hårdhet på olika typer av material. Våra hårdhetsmätare kan mäta antingen Shore A, Shore A0 eller Shore D beroende på vilken modell du väljer. Shore A är till för normalhård plast vilket innefattar gummi, neopren, silikon och vinyl. En mätare med Shore A0 är till för mjukare material så som svamp och skum medan Shore D används till hård plast som exempelvis plexiglas och formica.
Oavsett om du väljer en digital hårdhetsmätare eller analog hårdhetsmätare från vårt sortiment är dess mätområde max 100 HA. 100 HA står för "oändligt" hårt och är därmed det bästa resultatet om du vill ha ett material som inte deformeras enkelt. Avläsningen anges med 1,0 HA noggrannhet.
Hur används hårdhetsmätaren?
En hårdhetsmätare kan både användas handhållen och på provbänkar. Här på Vetek erbjuds även stativ till hårdhetsmätare vilket i vissa fall kan göra det enklare för dig att testa hårdhet. Med ett stativ kan resultatet bli mer korrekt och det ger även en högre bashårdhet.
Hårdhetsmätare rekommenderas främst till interna jämförelsemätningar och är ett utmärkt sätt för ditt företag att kvalitetskontrollera material. Genom att förse kunderna med högkvalitativa material och produkter kommer de att återvända till företaget.
Digital eller analog hårdhetsmätare?
En analog hårdhetsmätare har sina fördelar som att den inte drivs av ett batteri som kan ta slut. Om du är van vid att arbeta med analoga verktyg och vet hur du läser av dem är detta ett bra alternativ. Du behöver själv hålla reda på hur lång testtiden är.
Med en digital hårdhetsmätare kan du se resultatet direkt på en skärm. Ofta är skärmen upplyst vilket gör dem användbara även vid arbete i mörka utrymmen. Mät hårdhet och få resultatet sparat i durometern för att slippa skriva ner det. Digitala hårdhetsmätare har fler funktioner än vad en analog har men som en analog hårdhetsmätare inte behöver. Funktionerna är till exempel automatisk avstängning och laddningsindikator för att du ska veta när batteriet behöver laddas. Nackdelen med den digitala varianten är just att den behöver laddas.
Alla våra hårdhetsmätare levereras i en praktisk plastlåda för smidig förvaring och transport. De är dessutom små och enkla att ta med sig överallt om du behöver utföra hårdhetsmätning på olika platser. Givetvis får du även en generös garanti på hårdhetsmätarna.